محمد حسین اسدی لاری (۱۰ فروردین ۱۳۷۵–۱۸ دی ۱۳۹۸) دانشجوی پزشکی- پی اچ دی (MD ، PhD) دانشگاه تورنتو، پژوهشگر، و کار آفرین (Entrepreneur) ایرانی الاصل بود. او در سال ۲۰۱۸ در زمانی که در دانشگاه بریتیش کلمبیا (University of British Columbia- UBC) در دوره لیسانس علوم سلولی، آناتومی و فیزیولوژیک تحصیل میکرد توسط انجمن آموزش و یادگیری آموزش عالی کانادا به عنوان دانشجوی برتر ملی 3M انتخاب شد.
محمد حسین اسدی لاری قبل از آن نیز موفق به دریافت مدال برنز فرماندار کاناداو نامزد نهایی جوایز ۲۵ مهاجر برتر RBC و رهبران امروز UBC شد.آخرین جایزه ای که محمد حسین اسدی لاری موفق به دریافت آن شد، جایزه انجمن پزشکی کانادا(Canadian Medical Association) بود که این جایزه به نام Posthumous Singular Award of Merit یازده ماه پس از درگذشت وی در حادثه ساقط شدن پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بینالمللی اوکراین، در دوم دسامبر ۲۰۲۰ در اتاوا به محمدحسین اسدی لاری اعطا گردید.
”’محمد حسین اسدی لاری”’ در سال ۲۰۱۸، موفق به اخذ درجه لیسانس در رشته علوم سلولی، آناتومی و فیزیولوژیک از دانشکده پزشکی دانشگاه بریتیش کلمبیا و در همان سال در رشته پزشکی- پی اچ دی (MD, PhD)دانشگاه تورنتو پذیرفته شد.
محمد حسین اسدی لاری همچنین در زمینه کارآفرینی و ابتکارات (Initiatives)، از سال ۲۰۱۵، به عنوان مدیر عامل و یکی از دو مؤسس بنیاد Stem Fellowship، یک سازمان غیرانتفاعی برای توانمندسازی جوانان فعالیت میکرد. هدف بنیاد Stem Fellowship، ایجاد فرصتهای آموزشی و یادگیری تجربی برای محققان و مبتکران جوان بوده است. از دیگر فعالیت های محمد حسین اسدی لاری در زمینه کار آفرینی میتوان به تأسیس انجمن کانادایی پزشکان مبتکر و کارآفرین (CAPIE)The Canadian Association for Physician Innovators and Entrepreneurs می توان اشاره نمود. «محمدحسین اسدی لاری» سرانجام در تاریخ ۱۸ دیماه ۱۳۹۹ در هنگامی که به همراه خواهرش «زینب اسدی لاری»، (دانشجوی دوره لیسانس بیولوژی دانشگاه بریتیش کلمبیا)، با پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمایی بینالمللی اوکراین به مقصد تورنتو بازمیگشت، بر اثر سرنگونی هواپیما به دلیل اصابت موشک در حوالی تهران به همراه ۱۷۶ مسافر و خدمه این پرواز درگذشت.
دوران کودکی و دانش آموزی
محمدحسین اسدی لاری متولد دهم فروردین ۱۳۷۵ در تهران ، پنج سال اول تحصیل (دوره ابتدایی) را در دبستان Dunkirk ناتینگهام انگلستان در زمان تحصیل پدر و مادرش در دانشگاه ناتینگهام، با موفقیت طی نمود. او در ادامه پس از بازگشت به تهران به همراه خانواده، دوره راهنمایی و دبیرستان را در دبیرستان نیکان به عنوان یکی از دانش آموزان برتر دوره ۳۵ نیکان گذراند. محمدحسین در دوران دبیرستان، با اصرار موفق به متقاعد کردن مسئولان مدرسه نیکان در برپایی المپیاد دانش آموزی شد و خود نیز توانست مدال برنز کشوری شیمی را در سال ۱۳۹۲ دریافت کند. او پس از اقامت در شهر ونکوور کانادا سال آخر دبیرستان را در دبیرستان آلفا با موفقیت به پایان رساند. در سال ۲۰۱۴، محمد حسین، در حالی که در سال آخر دبیرستان به کانادا رفته بود بعنوان بهترین دانش آموز دبیرستان آلفا موفق به دریافت مدال علمی فرماندار کانادا شد.
دوران دانشجویی
رشته مورد علاقه محمدحسین اسدی لاری، رشته پزشکی بود اما براساس برنامه آموزشی کانادا، او میبایست ابتدا در یکی از رشتههای دانشگاهی مرتبط با پزشکی به تحصیل میپرداخت؛ لذا در سال ۲۰۱۴، دردوره کارشناسی علوم Science با گرایش سلولی و فیزیولوژی دانشگاه بریتیش کلمبیا در مقطع لیسانس ادامه تحصیل داد. او پس از اخذ لیسانس علوم با گرایش فیزیولوژی را از دانشگاه بریتیش کلمبیا در سال ۲۰۱۸، در امتحان رقابتی ورودی دانشکده پزشکی Medical College Admission Test (MCAT) که برای ورود به دانشکده پزشکی در کشورهایی مانند کانادا، آمریکا و استرالیا الزامی است، برای ورود به دانشکده پزشکی تلاش نمود. بر اساس آمار موجود، تنها حدود ۴۰٪ از دانشجویان دوره لیسانس در فاصله زمانی یک سال پس از فارغالتحصیلی در مقطع لیسانس، در امتحان ورودی دانشکده پزشکی شرکت می نمایند و بقیه افراد شرکت در این امتحان را با فاصله بیشتری نسبت به زمان فارغالتحصیلی خود تجربه میکنند.، در حالی که محمدحسین اسدی لاری در سال آخر دوره لیسانس حتی قبل از فارغالتحصیلی در این امتحان شرکت نمود وموفق گردید در امتحان ورودی دانشکده پزشکی (MCAT) در دوره بسیار رقابتی تحصیلی پیوسته پزشکی- پی اچ ای MD-PhD پذیرفته شود، تا از دانشجویانی باشد که تحصیل همزمان پزشکی- پی اچ دی (MD ، PhD) دانشگاه تورنتو را تجربه نماید. بر اساس آمار ارائه شده در سایت دانشگاه تورنتو بهطور متوسط سالانه تعداد ۸ نفر از متقاضیان تحصیل در رشته پزشکی میتوانند در این دوره همزمان MD-PhD پذیرفته شوند. او تا زمان کشته شدن در تاریخ ۱۸ دی ماه ۱۳۹۸ نیز تحصیلات خود را دراین دوره پزشکی و PhD طی مینمود.
فعالیتهای فوق برنامه
محمد حسین در دوران دبیرستان در ونکوور، بعنوان نیروی داوطلب مسئولیت بعضی دروس ابتدایی در مدرسه فارسیزبان الغدیر را در شهر ونکوور بعهده گرفت. شرکت در برنامه های داوطلبانه از دیگر فعالیتهای محمد حسین اسدی لاری بود که از آن جمله می توان به حضور فعال او در کمیته مشورتی جوانان صلیب سرخ در کانادا اشاره نمود.
از جمله ابتکارات محمد حسین اسدی لاری در دوران تحصیل در دانشگاه، تأسیس و مدیریت استارت آپهای متعدد بود که از ان جمله موارد ذیل را میتوان ذکر نمود:
استم فلوشیپ (STEM Fellowship)
استم فلوشیپ، یک مؤسسه خیریه ثبت شده در کانادا به منظور توانمندسازی جوانان در زمینه آموزش علوم و ریاضیات میباشد. این استارتاپ، با استفاده از مربیگری و یادگیری تجربی، نسل جوان دانش آموزان و دانشجویان را به مهارتهای ضروری دربارهٔ علم داده و نوشتن مقالات علمی مجهز میکند. محمد حسین اسدی لاری، یکی از دو مؤسس این مؤسسه در فوریه سال ۲۰۱۵ بود که تا سال ۲۰۱۸ نقش مدیرعامل را برای این استارتاپ ایفا مینمود. این مؤسسه، خیلی زود در دبیرستانها و دانشگاههای سراسر کانادا گسترش یافت. در حال حاضر، این استارتاپ دارای ۲۰ شعبه دانشگاهی در بیش از ۸ استان در کانادا میباشد که هنوز در حال رشد میباشد.
در سایت این مؤسسه در بیان فعالیتهای این استارتاپ چنین آمدهاست:
«ما فلسفه جدیدی برای یادگیری تجربی دانش آموز محور، ارائه میدهیم و ابزارهایی را در اختیار همکاران خود قرار میدهیم که به آنها در اکوسیستم آموزشی و پژوهشی فعلی STEM کمک کند. ما یک مکان ملاقات مجازی برای یادگیری پیشرفته هستیم. مکانی که دانشجویان میتوانند برای توسعه ایدههای خود و گفتگو در مورد آنها با کارشناسان کلاس جهانی همکاری کنند. علاوه بر این فرصتی برای همکاری و انتشار مقالات علمی در دبیرستان و دانشگاه برای نسل جوان فراهم مینماییم.»
Apathy is Boring
Apathy is boring، یک سازمان خیریه کانادایی ، غیرحزبی ، تحت هدایت جوانان است که جوانان را برای فعال بودن و کمک به شهروندان در دموکراسی کانادا حمایت و آموزش می دهد. محمدحسین اسدی لاری یکی از اعضای بورد این موسسه خیریه بود.آنچنان که در سایت این موسسه آمده است:
” او علاقه مند بود جوانان را در انواع فضاهای تصمیم گیری ، از علوم ، نوآوری ها و سیاست ها درگیر کند. فراتر از درخشش ، او همیشه با سخاوت و مهربانی به دنبال اعتلای اطرافیان بود. میراث او از طریق بسیاری از مردم که او را لمس کرد زنده خواهد ماند. ”
فعالیتهای پژوهشی
محمدحسین اسدی لاری در سالهای اول تحصیل در دانشگاه، چندین مقاله در زمینه های متنوع نوشته بود از جمله مقاله ای در زمینه وضعیت پناهندگان در اروپا، و نیز نانوتکنولوژی. محمد حسین اسدی لاری در چند پروژه پژوهشی پزشکی مشارکت فعال داشت، که حاصل آن، در مجلات معتبر بینالمللی، به عنوان یکی از نویسندگان اصلی، منتشر گردید. از آن جمله:
در زمینه تومورهای گوارشی. در زمینه سرطان مثانه،سرطان پروستات
لیست مقالات پژوهشی محمد حسین اسدی لاری را در گوگل اسکولار، و ریسرچ گیت، قابل مشاهده است.
سخنرانی تدتاک TEDx Youth Talk
محمدحسین اسدی لاری در همایش تد، که در ونکوور در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۸ برگزار شد، سخنرانی نمود. موضوع سخنرانی محمدحسین در همایش TED دربارهٔ دربارهٔ لزوم توانمندسازی جوانان و چگونگی شکلگیری ابتدایی مؤسسه غیرانتفاعی STEM Fellowship بود. پیام اصلی او در این سخنرانی این است که جوانها اگر انگیزه داشته باشند میتوانند کارهای بزرگ انجام دهند و در طول سخنان کوتاهش مثالهای فراوانی ارائه میدهد. محمدحسین همچنین میگوید:
«اگرچه مشکلات جهان مثل فقر و بحران محیط زیست بسیار پیچیده و درهمتنیده هستند، ولی برای حل آنها هر فرد، باید از کارهای کوچکی که اطراف خودش میتواند انجام دهد شروع کند، چرا که اگر کاری را با شوق بسیار انجام دهید، به تدریج افراد دیگر نیز به شما میپیوندند و گروهتان بزرگ و بزرگتر میشود. او گفت که وقتی با دکتر ساشا نوکوویچ تماس گرفتم، با این که دستکم سی سال با هم اختلاف سنی داشتیم، خیلی سریع توانستیم با هم شروع به همکاری کنیم چرا که نظرات مشترکی دربارهٔ مشکلات آموزشی مدارس کشور داشتیم و نظراتمان دربارهٔ این که آموزش علوم باید چطور باشد بسیار شبیه هم بود.»
جوایز علمی
محمدحسین اسدی لاری موفق به دریافت جوایز متعددی بدنبال فعالیتهای علمی و فوقبرنامه خود شده بود. مهمترین جوایز او، شامل موارد ذیل میباشد:
- جایزه نظام آموزش تخصصی پزشکی کانادا (CaRMS) که برای اولین بار در سالهای اخیر به یک دانشجوی پزشکی سال اول (بعد از لیسانس) اهدا گردید.
- جایزه انجمن پزشکی کانادا (Canadian Medical Association). این جایزه به نام Posthumous Singular Award of Merit، پس از فاجعه سقوط هواپیما در دوم دسامبر ۲۰۲۰ در اتاوا به محمدحسین اسدی لاری اهدا گردید.
- جایزه انجمن آموزش و یادگیری آموزش عالی کانادا: به عنوان دانشجوی برتر ملی- 2018
- دریافت مدال برنز فرماندار کانادا به خاطر کسب بالاترین معدل در دبیرستان.
- مدال برنز المپیاد شیمی ایران (۱۳۹۲)، جایزه مسابقات جهانی دانش آموزی (IJSO) آفریقای جنوبی،
از دیدگاه اساتید و شخصیتهای بینالمللی
دکتر سباستین گوپیل- دبیرکل کمیسیون یونسکو- کانادا:
«من این خوش شانسی را داشتم که مسیر زندگی ام در نقطه ای با محمد تلاقی کرد. پسر شما با سن کمی که داشت یک مرد فوقالعاده بود. او تجسم این نسل جدید انسان گرا، درخشان، روشنفکر و متعهد بود که خود را در خدمت دیگران قرار داده و به امور انسان دوستانه میپردازند. او مرد اعتقاد و عمل بود و در سن بیست و سه سالگی کارهایی را انجام داد که دیگران برای تحقق آنها عمری را صرف میکنند. او هر کجا رفته، از جمله در کمیسیون ما، نشانی غیرقابل توصیف از خود برجای گذاشتهاست. محمد عضو مؤثر، قابل احترام، تحسین شده و دوست داشتنی گروه مشاوره جوانان ما بود. هنگامی که به ارزشها و ایدههایی میاندیشم که باید در چارچوب وظایفم به عنوان دبیرکل کمیسیون کانادایی یونسکو از آنها دفاع کنم، همه امیدم به جوانانی چون محمد است که تصمیم میگیرند در کنار ما سرمایهگذاری کنند.»
پروفسور پاتریشیا هوستون- معاون آموزشی دانشکده پزشکی- دانشگاه تورنتو، کانادا:
«محمد یک رهبر پرشور، خوش بیان و متعهد بود. وی در سالهای کوتاه عمرش باعث تحول اساسی در جهت بهبود درک اهمیت مشاوره و آموزش شد و نیز راههای حمایت از افزایش دسترسی به آموزش برای دانشجویان محروم و به حاشیه رانده شده در ردههای مختلف آموزشی را نشان داد. محمد در این راه از ایجاد شبکهها و برقراری ارتباطات قوی بهره برد و همواره با انرژی مثبت در مورد چگونگی تغییر و تحول بهینه در جوامع محلی، ملی و بینالمللی تلاش میکرد. او یک رهبر تحول بخش بود که به نتایج خارقالعاده ای دست یافت.»
پروفسور اریکا فرانک، استاد دانشکده بهداشت، دانشگاه بریتیش کلمبیا، ونکوور، کانادا:
«درگذشت محمد یک فقدان تکان دهنده و بسیار مشقت بار است. قلب و مغز او، هر دو بیش از حد بزرگ بود و او یکی از باهوشترین، متعهدترین و سخاوتمندترین افرادی بود که من میشناسم. من تحت تأثیر کار «فوقالعاده» محمد در دوران تحصیلات علوم پایه اش قرار گرفتم و بتازگی توصیه نامههای متعددی برای محمد به دانشگاه تورنتو، کمبریج، هاروارد و استنفورد ارسال کردم و برنامه داشتم توصیه نامه نهایی برای محمد به دانشگاه آکسفورد بفرستم. فقدان محمدحسین، ضایعه بزرگی برای سلامت عمومی جهان است.»
پروفسور نیکولا جونز، استاد دانشکده پزشکی و مدیر برنامه آموزشی یکپارچه دانشمند پزشک Integrated Physician Scientist Training Program، دانشگاه تورنتو، کانادا:
«محمد در مدت کوتاهی که با ما داشت، تأثیر قابل توجهی گذاشت. او دوست همه کسانی بود که به اندازه کافی خوش شانس بودند که او را ملاقات کردند و به خاطر تعهدش به نوآوری و ایجاد تغییرات مثبت چه در سطح محلی و چه فراتر از آن به یاد خواهند ماند. ما همیشه او را در قلب خود نگه خواهیم داشت و میراث او به عنوان یک تغییر دهنده در برنامه ما باقی خواهد ماند.»
یادبودها پس از درگذشت
پس از درگذشت محمد حسین اسدی لاری، فعالیت هایی برای یادبود و نیز پاسداشت میراث بازمانده از فعالیت های وی توسط مراکز مختلف بین المللی به ثبت رسیده است.
جایزهها
جایزه محمد حسین و زینب اسدی لاری- جایزه نوآوری دانشکذه پزشکی تورنتو
در تاریخ 2022, 2 June در مراسم فارغ التحصیلی دانشجویان پزشکی همدوره محمد حسین اسدی لاری در دانشکده پزشکی دانشگاه تورنتو، جایزه نوآوری این دانشگاه به نام محمد حسین و زینب اسدی لاری به دانشجوی برتر این دانشگاه “تینا بینش مروستی” اهدا گردید.
جایزه محمد حسین و زینب اسدی لاری- جایزه مسابقه بین رشته ای اسدی لاری The Asadi-Lari Interdisciplinary Contest (ALIC)
در تاریخ 30 مارس 2022، مسابقه بین رشته ای اسدی لاری (ALIC) که به صورت ترکیبی از عناوین زیست شناسی، شیمی، فیزیک و ریاضیات را برای ساختن سؤالات انتزاعی و تحلیلی دشوار می باشد به یادبود میراث محمدحسین و زنیب اسدی لاری توسط موسسه Stem Fellowship پایه گذاری گردید. هدف از این مسابقه، بهره گیری ترکیبی از ایده ها برای ترویج وتقویت رشد فکری دانش آموزان می باشد، که سالانه، به سه نفر از دانش آموزان برتر در این مسابقه، این جایزه اهدا خواهد شد.